Založ si blog

Táto ekonomika zabíja !

„Táto ekonomika zabíja“ nie je výrokom nejakého anarchistu na ulici, ale túto zásadnú myšlienku vyslovil sám pápež František ako dôsledok súčasnej podoby globálneho kapitalizmu.Týmto výrokom si samozrejme znepriatelil významných reprezentantov  koristníckeho kapitalizmu, politikov a ich posluhovačov.

Pápež ako svetová intelektuálna a duchovná autorita si z pozície vlastnej funkcie a na základe skúseností z jeho domovského regiónu Latinskej Ameriky, ako prvý pápež po dlhšej pobe uvedomuje dôsledky zákonu džungle: „KTO Z KOHO…“ a jasne apeluje na mocných tohto sveta k riešeniu.

O dôsledkoch bezbrehého kapitalizmu máme možnosť dozvedať sa každý deň. Kapitalizmus zabíja ľudský život, životné prostredie i morálku.

Ekonomickou interpretáciou zákonu džungle je princíp „maximalizácie zisku“, čiže znižovania nákladov a zvyšovania výnosov. Výsledkom môže byť rast globálnej ekonomiky, zároveň to však, ako sa ukazuje, spôsobuje povestné roztváranie nožníc sociálnej nerovnosti. Podľa oficiálnych odhadov, vlastní 1% najbohatších dvojnásobok majetku obyvateľstva na planéte.

Neustály dôraz na rast investícií do zbrojenia, najmä v USA, vedie  k zvyšovaniu podielu tohto sektoru na HDP štátu. Tu sa často natíska otázka, do akej miery je ten, či ten vznikajúci konflikt dôsledkom reálneho napätia alebo zámienkou na urdržanie produkčných kapacít „obranného“ priemyslu v permanencii.

Tému vplyvu podielu činnosti človeka na klimatické zmeny tu nebudem bližšie rozoberať, pretože táto je predmetom ostrého sporu dvoch antagonistických táborov. Čo však spomeniem, je vplyv činnosti človeka na devastáciu životného prostredia a bezhraničné plytvanie surovinovou základňou. Rôzne zdroje uvádzajú, že napríklad len v sektore automobilového priemyslu dochádza k nevyužitej nadvýrobe na úrovni cca 30 %. Keď dôjde k uspokojeniu dopytu a žiadúcemu zvýšeniu ziskovosti, dochádza k likvidácii nadvýroby, čiže k plytvaniu zdrojmi. Spomenúť musíne tiež výrub pralesov, zamorenie oceánov plastami, degradáciu pôdneho systému používaním premyselných hnojív atď.

Kapitalizmus založený na čírom individualizme smeruje spoločnosť k odbúraniu princípov solidarity a tým k degradácii jej humanistických princípov a spoločných záujmov.

 

Ak si želáte skutočnú zmenu, nie recidívu, voľte č. 25 hnutie Socialisti.sk. 

 

https://www.socialisti.sk/

https://www.facebook.com/Socialisti.SK/

https://www.facebook.com/pages/category/Political-Organization/Socialisti-BA-103660101145202/

 

Zdravotníctvo a „Tri zlaté vlasy predsedu Fica“

26.01.2020

Kto by nepoznal klasickú rozprávku, ktorej autorom je K. J. Erben. Nie, v prípade Roberta Fica nechcem povedať, že by mal málo vlasov. Číslo 3 v tomto prípade zodpovedá počtu bodov volebného programu strany Smer-sociálna demokracia. Áno, presne len 3. Robert Fico to odôvodnil zvláštnou logickou úvahou, že vraj by voliči mohli nadobudnúť dojem, že vlastne celé roky nič [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 5616x
Priemerná čítanosť článkov: 2808x

Autor blogu

Kategórie

Archív